Прагнення до завітних 90-60-90 та кубиків пресу, здається, вже закодовані в наших генах.

Через жорсткі стандарти краси нам важко прийняти себе на всі 100%. Хтось можливо і скаже «я люблю себе такою/таким як є», однак, час від часу, ми не можемо дозволити собі бути Собою ззовні. Хоч і любимо себе, та все одно проводимо багато часу перед дзеркалом, намагаючись замалювати нерівності шкіри чи синці під очима, не вдягаємо спідницю, бо не встигли провести сеанс антицеллюлітного масажу, хтось не фотографується в профіль, бо не подобається горбинка на носі і взагалі, у кожного буває той самий день Х, коли, що б ти не вдягнула/ув, яку б зачіску не зробила/ив, все одно – далеко до ідеалу.

Я знаю, що багатьом це знайомо і я – не виняток. Та чи можна сприймати себе красивим, коли навколо всі журнали та реклами майорять відретушованими до сяйва обличчями, нав’язуючи хибну думку, що саме такою має бути здорова та гарна шкіра. Ін’єкції, збільшення губ та корекція носів стали показаннями до сучасної краси, а прагнення до завітних 90-60-90 та кубиків пресу, здається, вже закодовані в наших генах.

Ін’єкції, збільшення губ та корекція носів стали показаннями до сучасної краси.

Та допоки така «краса» буде прибутковою, її будуть не тільки рекламувати, а й рекомендувати. Це той час, коли із справжньої природної краси роблять клонів, відбираючи їх індивідуальність. І проблема сьогодення це те, що багато жінок, і навіть частина чоловіків, радіють втраті свого обличчя і, тішачись цим, віддають величезні гроші.

Так у погоні за ідеалами ми йдемо проти природи та губимо грань між “красиво” і “безпечно”. Якщо людина не задоволена своєю зовнішністю і готова змінювати своє обличчя і тіло, то рано чи пізно цих змін стане замало, знайдуться нові недоліки, або зміниться мода. А все тому, що людина, яка не змогла себе прийняти і полюбити не знайде спокою в погоні за ідеалом. І чим більше незадоволених собою людей, тим більше буде охочих заробити на їхніх комплексах і тим активніше будуть рекламувати «пігулку краси».

Я не впадаю в крайнощі і не пропагандую прийняти недоліки, що є причинами порушення здоров’я (надмірна вага, коли вона справді шкодить, проблеми з зубами, посічене волосся, дерматологічні захворювання та ін), ми говоримо про той випадок, коли гарна від природи дівчина змолоду вбиває свою шкіру та організм вцілому ліфтинговими ін’єкціями та нитками, гіалуроновими модифікаціями, пластичними операціями та жорсткими дієтами. Я пишу цю статтю, бо відчула на власному досвіді, як це не сприймати себе, жити з бажанням виправити уявні недоліки і нарешті зрозуміти, що справжня краса не може бути штучною, шаблонною, масовою.