Убтан для кожи

Убтан – один з найпопулярніших продуктів для очищення шкіри в сучасній косметичці. Кожен натуральний бренд має в своєму арсеналі глиняно-трав’яні порошки для будь-якого типу шкіри.

А ти знала, що навіть найдрібніша пудра убтану при щоденному використанні може пошкодити твою шкіру?
Як би не рекомендували виробники (а їм це вигідно), та при тонкій, куперозній, проблемній і чутливій шкірі щоденне масування твердими частинками через деякий час може призвести до негативних наслідків.

Це відбувається через ряд причин:
  • Майже неможливо подрібнити рослинні волокна до розміру, як у декоративної пудри. Виробниками цього продукту найчастіше є handmade-бренди та маленьки майстерні, що не мають дорого та габаритного промислового обладнання.
  • Для зменшення травматичної дії частинок убтану на шкіру потрібно залишити приготовану пасту для розм’якшення хоча б на 5 хв перед її застосуванням. А нам, частіше за все, не хочеться чекати. Крім того таких рекомендацій виробник не дає.
  • Наявність глин у складі вже робить небажаним щоденне очищення шкіри убтаном, а особливо 2 рази на день.
  • У випадку наявності акне очищення убтаном може призвести до поширення бактерій.

Хочу наголосити, я не противник убтану. Сама його дуже люблю і такий продукт є в моєму асортименті.
Однак, я хочу висвітлити важливі нюанси, щоб чудовий засіб не завдав школи через неправильне користування. Згадайте історію з міцелярною водою, яку начеб то можна не змивати, що призвело до збільшення відсотку жінок з чутливою та зневодненою шкірою.

Мої рекомендації щодо убтану
  • Використовуй засіб не частіше, ніж 3 рази на тиждень і лише для вечірнього очищення (це стосується усіх типів шкіри).
  • Якщо в тебе проблемна шкіра з акне, взагалі відмовся від скрабування будь-чим.
  • Якщо в тебе чутлива і вразлива шкіра, настоюй приготовану суміш близько 5 хв перед застосуванням.
  • Якщо в тебе суха і зневоднень шкіра, не використовуй убтан, в складі яких переважають глини. Допускається до 15% від усіх компонентів.
В яких випадках ти можеш дозволити собі щоденне використання убтану?

Якщо ти володарка жирної, комбінованої (без сухих ділянок) і при цьому нечутливої, досить щільної шкіри без наявності запальних елементів. Але не захоплюйся і не шкрябай шкіру, мов каструлю. Масажуй дуже ніжно і не частіше разу на день (краще ввечері).

Для глибокого очищення чутливої та вразливої шкіри рекомендую обрати конжаковий спонж. Про його переваги читай у слідуючій статті.