натуральний тонік для обличчя Kiri'Co

Ти мабуть часто зустрічаєш статті в журналах чи інтернеті про важливість тонізування шкіри. Впевнена, що твій косметолог також внесе тонік для обличчя в арсенал обов’язкових косметичних засобів.

Однак деякі дівчатка намагаються знайти заміну тоніку, використовуючи різні відвари трав, мінеральну воду, гідролати, лосьйони і навіть хлоргексидин. Давай розберемося, в чому їх помилка та розглянемо, що можна використовувати для тонізування шкіри, а що категорично не рекомендується.

Для початку давай згадаємо, чим так важливий етап тонізації.

  • Завершає етап очищення шкіри, прибирає залишки ПАР, хлору, а також солей кальцію магнію і заліза, які руйнують ліпідний шар шкіри.
  • Нормалізує рН шкіри, що важливо для повноцінної роботи ферментів на поверхні шкіри та існування симбіотичної мікрофлори.
  • Зволожує шкіру та готує її до послідуючого нанесення косметичного засобу.
  • Може володіти додатковими властивостями: відлущення, підсушення, звуження пор, заспокоєння подразнень та зменшення запалень.

Для догляду за шкірою рекомендується користуватися засобом зі слабо кислим рН 5,5. Для жирної та проблемної шкіри можна використовувати тонік з рН від 4,3 до 5,5.

А тепер розглянемо властивості можливих альтернатив.

Гідролат

Гідролат, гідрозоль або квіткова вода – продукт, що отримують методом парової дистиляції, пропускаючи пар через різні чатини рослин та збираючи конденсат, насичений біологічно-активними речовинами. В залежності від сировини кожен гідролат володітиме своїми цілющими властивостями.

гідролат як тонік для обличчя

При виборі гідролату варто звертати увагу не тільки на опис його властивостей, а й на рН. Значення кислотності шукай не в інтернеті, а запитуй у виробника, оскільки значення одного й того ж виду варіює від 3 до 8, в залежності від партії сировини.

Трав’яний відвар

Відвар лікарських трав може корисно впливати на шкіру, однак мова не йтиме про нормалізацію рН шкіри. Якщо ти вирішила обрати для себе такий варіант, то рекомендую придбати рН-смужки і при необхідності трохи підкислити тонік лимонною або молочною кислотою до потрібного значення.

Щоб приготувати трав’яний тонік для обличчя використовуй очищену, мінеральну або дистильовану воду.

Мінеральна вода

Перш ніж купувати воду обов’язково зверни увагу на ії рН, оскільки на прилавках магазину вона має в основному нейтральне та лужне значення (вище 7). Враховуючи той факт, що водопровідна вода має рН близько 8, то про тонізацію шкіри мова не йтиме, адже мінеральна вода з цим не впорається.

Запитай в аптеці слабо-кислу воду, вона допоможе нейтралізувати дію водопровідної.

мінеральна вода як тонік для обличчя

За результатами тестування, проведеними компанією ЄкоЮніт з використанням рН-метра (РН-200) альтернативою тоніку серед магазинних вод можуть бути БонАква рН 5,71, Моршинська рН 6,73 та Малятко 6,68. Води Софія Київська, Старий Миргород, Ордана, Evian, Vittel мають рН близько 8.

Лосьйон

Такий засіб зазвичай характеризується наявністю спирту в складі. Хоч для жирної шкіри і допускається використовувати спирт, як підсушуючий агент, однак існує одне велике АЛЕ. Це буде доцільно при нанесенні спиртового лосьйону лише на прищі, не задіваючи при цьому здорові ділянки. При протиранні жирної шкіри спочатку спостерігається досить ефективне обезжирення, яке згодом змінюється на ще активніше виділення шкірного жиру. Про шкоду для сухої шкіри годі й говорити.

Проблемою в нашій країні є застаріла нормативна документація, що регулює вимоги до косметичних засобів, яка не переглядалась ще з часів радянського союзу. Адже на сьогоднішній день існує велика кількість безпечних та ефективних альтернатив, однак виробники не завжди готові заплатити більше.

Трав’яні настої

В попередньому пункті я пояснила негативний вплив спирту на шкіру. Якщо в лосьйоні його вміст до 30%, то в трав’яному спиртовому настої він є основою-екстрагентом. Використання таких засобів допустимо лише точково для підсушення та знезараження прищиків.

настойка календули як тонік для обличчя
Хлоргексидин

Почнемо з того, що це ані очищаючий засіб, ані тонік для обличчя. Хлоргексидин – це антисептик, антибактеріальний засіб, що використовується для знезараження.

хлоргексидин як тонік для обличчя

Його основною і єдиною функцією є знищення бактерій. Так, він ефективно знищить всі бактерії на твоїй шкірі, включаючи твій корисний мікробіом, що забезпечує захист. Ти ж пам’ятаєш, ми вже говорили про важливу роль нашої мікрофлори? Вона подавляє ріст хвороботворних мікроорганізмів та приймає участь в підтриманні рН гідроліпідної мантії.

Крім того хлоргексидин може спровокувати появу сухості при регулярному використанні. Виключенням для застосування цього антисептику є лише дезінфікування уражених ділянок або агресивні косметичні процедури, після яких власний мікробіом вже знищений і шкіра потребує регулярного знезараження, наприклад після серединного кислотного пілінгу чи лазерної шліфовки.

трав'яний тонік для обличчя та тіла

Ми розглянули варіанти, які зустрічались в моїй практиці з клієнтами. Як бачиш, деякі з них не просто погана заміна тоніку, а ще й протипоказання! В таких випадках краще порадитися зі спеціалістом, щоб не виправляти наслідки, оскільки саме порушення мікробіому, ліпідного бар’єру і рН балансу є найпоширенішими причинами появи недоліків шкіри.

Про те, як звичні нам засоби для вмивання порушують захист шкіри читай у статті про здорове очищення.

Якщо в тебе з’явилась ідея, чим ще можна замінити тонік для обличчя, сміливо задавай питання і ми розберемо твій варіант.