Наступний крок до свідомого споживання – це перегляд пріоритетів серед гігієнічних приналежностей. На власному досвіді впевнилася, що в нашій ванній кімнаті достатньо неекологічних атрибутів, без яких можна легко обійтися або знайти безпечну альтернативу.


♻️ Заміни пластикові ватні палички на бамбукові.
♻️ Відмовся від вологих серветок. Вони містять синтетичне волокно та не приймаються на переробку.
♻️ Заміни синтетичні губки для тіла та обличчя на біорозкладні (конжакові, целюлозні, джутові або люфу).
♻️ Відмовся від щоденних прокладок. Крім того, що вони не переробляються і не розкладаються, вони ще й мають негативний вплив на жіночу статеву систему та нерідко є причиною подразнень та запалень.
♻️ По можливості надавай перевагу менструальним чашам або бавовняним тампонам замість прокладок.Щодо багаторазових прокладок, то вважаю це вже трішки крайностями, але якщо тобі комфортно, то вперед.
♻️ Замість білого туалетного паперу, для якого вирубується ліс, обирай сірий папір із вторсировини. Змивати ліс в унітаз це вже занадто!
♻️ Обирай бамбукові зубні щітки замість пластикових. І якщо чесно, то мої ясна нарешті перестали кровоточить і для мене є кращими за дорогі і професійні щітки, якими користувалась раніше.
♻️ Відмовся від скрабів з синтетичними мікро гранулами. Вони не відфільтровуються і потрапляють у світовий океан.
♻️ Скороти кількість засобів для догляду до потрібного мінімуму. Адже у багатьох знайдуться продукти, що рік чи два чекають свого застосування.
♻️ Замість рідкого шампуню і гелю для душу у пластику, де 70-80% води, спробуй твердий очищаючий засіб у паперовому пакуванні. І взагалі, менше пластикових упаковок.
♻️ Вимикай воду, поки чистиш зуби або очікуєш з маскою на обличчі/волоссі.
♻️ І на завершення – енергозберігаючі лампи та не забувати вимикати світло.


Але не обмежуйся лише цими правилами. Якщо можеш щось покращити, то сміливо це роби. Будь-яка екологічна альтернатива буде безпечнішою як для тебе, так і для природи