Стосовно цього питання існує 2 думки: «в шкіру нічого не проникає, тому що шкіра – це надійний бар’єр» або «в шкіру проникає тільки дорога косметика».

Як же все працює насправді?

Звичайно ж, одна з функцій шкіри – бар’єрна і просто так взяти і проникнути в шкіру може далеко не кожна речовина. Але цей бар’єр не абсолютний, шкіру не варто собі уявляти, як скафандр, який можна тільки проколоти голкою або пропалити лазером, щоб потрапити всередину.

Є таке правило, як «Правило 500 Дальтон». Будь-яка речовина, що володіє молекулярною вагою менше 500 Да, здатна подолати бар’єр рогового шару і дістатися до глибоких шарів шкіри (дерми) без будь-якої допомоги.

Треба сказати, що в косметології такі речовини використовуються досить активно і без особливих проблем. До них відноситься: вітамін А в різних формах, вітамін Е, деякі форми вітаміну С, кофеїн, ніацинамід, ресвератрол, гіалуронат натрію, гліколева кислота і більшість інших фруктових кислот, саліцин, саліцилова кислота, а також досить велика кількість олігопептидів.

  • Гліколева кислота 76 Da
  • Ніацинамід 137 Da
  • Ресвератрол 228 Da
  • Ретинол 287 Da
  • Кофеїн 194 Da
  • Токоферол 430 Da
  • Вітамін С 176-700 Та
  • Пептиди 320-950 Da

При цьому, коли ми говоримо про правило 500 Да, то ми маємо на увазі здорову неушкоджену шкіру. Тобто це красива, гладка, не суха і не жирна шкіра, без подряпин, прищиків і лущення. Така шкіра зустрічається не дуже часто, у більшості людей всеж-таки є якісь дефекти. Не буде перебільшенням сказати, що велика кількість дефектів шкіри пов’язані з погіршенням її бар’єрної функції, а відповідно, в неї буде легше потрапити речовині зовні, оскільки захист її ослаб.

  • Суха шкіра стає тонкою, втрачає вологу, на її поверхні менше жирів – відповідно відкриваються двері для активного проникнення молекул розміром більше 500 Дальтон. 
  • Жирна шкіра характеризується розширеними порами та протоками сальних залоз – по ним взагалі, як по ліфтах, може прослизати в глибокі шари багато з того, що в нормі в глибину шкіри потрапити не може.

Ну і якщо вдаватися в нюанси, то можна сказати ще про те, що в різних частинах тіла проникність шкіри різна – в глибину шкіри чола проникнути важче, ніж в глибокі шари шкіри навколо очей.

Однак навіть для проникнення в не дуже здорову шкіру, діє ліміт розміру (наприклад, молекула нативної гіалуронової кислоти може тільки лягти на шкіру зверху).

Ліпофільні (жиророзчинні) речовини в шкіру проникають краще, тому в косметичній хімії є мода до водорозчинних молекул прибудовувати ліпофільні хвости – наприклад, залишки жирних кислот.

Крім того, можна ще змінити здатність шкіри до дифузії і цим домогтися більш активного проникнення великих молекул в шкіру. Тут може бути два шляхи:

  • Не пошкоджуючи бар’єр рогового шару шкіри, використовуючи високі концентрації розчину речовини, з якого хоч що-небудь та проникне. Це працює в тих випадках, коли для ефекту достатньо невеликої кількості речовини.
  • Пошкодити бар’єр за допомогою будь-якого хімічного або фізичного агента, після чого вже нанести потрібну речовину і домогтися її проникнення в той час, поки шкіра латає діри. Для посилення проникності шкіри зараз використовується більше 300 інгредієнтів, які об’єднані в групу під назвою «енхансери пенетрації».

Енхансери

Наприклад вода. Якщо кількість води в роговому шарі збільшити, то і проникність його зросте! Це великий плюс для використання засобів з водорозчинними інгредієнтами. Так діють вологі оклюзивні маски, просочені активними речовинами. Після зняття маски роговий шар швидко висихає і проникність повертається до норми, що є цінним.

  • спирти (такі як гліколі, полігліколі, гліцерин) підвищують кількість води в шкірі і змінюють структуру ліпідного шару;
  • ефірні олії (містять речовини, які самі проникають дуже глибоко і «тягнуть» за собою інші активні компоненти). Чим глибше проникають, тим більше подразнюють. Найбільш «глибокі» ефірні олії – бергамота, ялівцю і деяких цитрусових. Наприклад, терпінеол – активна речовина олії ялівцю, часто використовується як інгредієнт крему, – через кілька хвилин після нанесення виявляється в жирових клітинах, тобто вже на рівні гіподерми.
  • жирні кислоти – розщеплюють жири рогового шару і проштовхують вглиб те, що з ними змішали, але при постійному використанні можуть сушити, так як руйнують ліпідну плівку (а саме вона утримує воду в шкірі).

Як ви бачите, шкіра цілком собі проникна і протягнути якісь активні речовини в її глибокі шари – не таке вже й складне завдання.

– Орієнтуйтесь не на ціну засобу і гарний опис, а на його склад та репутацію бренда.

– Формула косметики, що здатна проникнути в шкіру має бути дуже обдуманою та професійною, бо ненароком можна відкрити “прохід” для небажаних компонентів та шкідливих речовин ззовні.

– Крім того треба розуміти який компонент і куди саме треба проводити, а тому розробкою таких засобів має займатися виключно фахівець технолог.

– Немаловажним фактором є сертифікат, який підтверджує безпечність комбінації обраних компонентів для людини.

Будьте здорові! Кірі