Той, хто одного дня усвідомив суть та важливість zero waste вже не зможе повернутися до попереднього способу життя. Коли розумієш, для чого сортуєш, то вже на думку не спадає, як могло бути інакше. Через деякий час вже не доводиться собі в чомусь відмовляти, бо розумієш, що й потреби, як такої, не було. А ще згодом моментально придумуєш, як вдихнути друге життя в стару річ.

Ставши на свідомий шлях, змінюєшся не тільки сам, змінюється і твоє оточення. Тому хочу наголосити, що навіть 1 людина (так, ти!) приведе до великих змін. Спочатку сім’я, потім близькі друзі, потім знайомі та колеги, а ще через деякий час помічаєш, що маєш багато екосвідомих людей серед підписників. Помалу навколо тебе формується коло однодумців, а в кожного з цих однодумців сформується своє коло і т.д.

Як ти розумієш, я не могла слідувати екологічним принципам вдома і не дотримуватись їх в роботі. Тому, майже відразу зупинила на той момент 3 річний бізнес і почала будувати з нуля моє екологічне виробництво для створення екологічної продукції. Народження Kiri’Co – це було свого роду і моє переродження та усвідомлення життєво важливих речей.

Кажуть, що хороша справа має робитися потихому, але як на мене, то лише говорячи про свої добрі справи можна знайти підтримку і мотивувати інших. Тому хочу розповісти, як в нашій компанії ми намагаємось змінювати себе, свої звички та своє оточення. І почну з виробництва.

Коли я пишу про екологічне виробництво, ось що я маю на увазі:

Мінімізація викидів.

Для початку уточню, що на виробництві Kiri’Co просто немає небезпечних відходів. Миючі та дезинфікуючі засоби, що ми використовуємо – мають органічний сертифікат, біорозкладні та повністю беспечні для оточуючого середовища і людини. В нас немає шкідливих випаровувань чи викидів в атмосферу, в нас взагалі відсутні шкідливі речовини на виробництві. 

Сортування.

Звичайно ж, як не старайся обирати паперову чи скляну упаковку, при закупівлі компонентів часто недоцільно використовувати ці матеріали через загрозу псування речовини, пошкодження тари в дорозі та ін. Тут я намагалась максимально раціонально робити вибір. Найбільшу частину компонентів я замовляю у Франції, де мені гарантують екологічні сертифіковані компоненти, що не тестуються на тваринах в максимально екологічній упаковці: скло, повторно перероблений пластик, папір, крохмальна плівка.

Але навіть з цими альтернативами треба в подальшому щось вирішувати, тому обовязковим є reuse і сортування того, що не знадобилось.

  • скляні пляшки та пластикові каністри ще прослужать нам не один рік в побуті. Потім здамо на утилізацію.
  • картонні коробки, що не пошкодженні обов’язково використаємо повторно. Частину картону трансформуємо в наповнювач, а непригодні залишки – на переробку.
  • папір, плівка, пластик, метал, склобій здаються на переробку.
  • рукавички (якщо вони не ушкодженні використовуються для прибирання в цей же день), маски, шапочки збираємо в окремому місці, після чого знешкоджуємо дез розчином, сушимо та відправляємо на утилізацію.

Ще немаловажним є те, що:

  1. всі наші компоненти безпечні для людини, тварин та навколишнього середовища. Не тестуються на тваринах. Біорозкладні;
  2. використовуємо екологічну тару. Так в деяких фаовках присутні пластикові комплектуючі, але лише з причини відсутності екологічного аналога. Дозатор – це вже менше пластику, ніж повністю пластиковий флакон. Однак це не має бути виправданням і повір, я регулярно шукаю альтернативи і відкрита для твоїх ідей чи порад. Побачиш гідну альтернативу, відсилай мені фото чи посилання, можливо це стане нашим 100% zerowaste рішенням. А поки що ми пропонуємо після придбання засобу з дозатором в подальшому замовляти фасовки з металевою кришечкою та просто переставляти дозатор на новий флакон;
  3. приймаємо скляну та металеву тару назад (в неушкодженому вигляді). Це збереже ресурси, що йдуть на виготовлення кожної такої баночки чи флакону; 
  4. встановили економні лампи, щоб зменшити затрати електроенергії; 
  5. використовуємо натуральні рушники, ганчірки та губки, що компостуються та повністю розкладаються в природі;
  6. для звичайного сміття використовуємо екологічні пакети, що компостуються та повністю розкладаються в природі; 
  7. використовуємо аккамулятори замість батарейок;
  8. використовуємо багаторазовий посуд замість пластикових стаканчиків і тарілок;
  9. друкуємо з обох сторін для економії паперу. Використовуємо перероблений сірий папір;
  10. відмовились від паперових чеків та листівок;
  11. приймаємо участь в екологічних акціях та прибираннях. 

Це мінімум, який може забеспечити свідомий виробник і на ньому я не планую зупинятись. Важлива не тільки екологічність кінцевого продукту, а й весь його життєвий цикл: від умов вирощування сировини до пакування замовлення в магазині.