Натуральний гель для вмивання
Для беспечного вмивання спробуй м’яке очищаюче кокосове молочко Coco Milk Gentle Cleansing Milk pH 5,5

Багато жінок не шкодують ні часу, ні коштів на покупку дорогого зволожуючого крему, але при цьому часто не надають особливого значення вибору засобу для очищення шкіри. Вмиваються з милом або купують гель чи пінку для вмивання за рекомендацією знайомих, не звертаючи ніякої уваги на склад. І в цьому іх велика помилка.

Засоби для вмивання часто містять в своєму складі агресивні миючі речовини, які легко руйнують ліпідний бар’єр і, як наслідок, систему збереження вологи в шкіри. А зволожувати шкіру з порушеною системою вологозбереження – це все одно, що носити воду в решеті.

Трансепідермальна втрата вологи

Самий верхній зовнішній шар нашої шкіри – епідерміс, в нормі повинен утримувати вологу всередині шкіри, тобто служити бар’єром для надмірного випаровування вологи назовні. Цей шар складається з клітин епідермісу, склеєних немов цементом, ліпідами.

Але жорсткі миючі засоби розчиняють не тільки косметику, жир і бруд, що зібралися на поверхні шкіри, але і ліпіди шкіри, порушуючи тим самим ліпідний бар’єр.

вплив засобу для вмивання на шкіру

Нормальний водний баланс шкіри порушується, епідерміс стає не здатний утримувати вологу всередині і вона інтенсивно випаровується назовні. Це називається трансепідермальною втратою вологи.

Трансепідермальна втрата вологи після дії засобу для вмивання

А в результаті втрати вологи виникають такі знайомі багатьом проблеми як:

  • сухість
  • стянутость шкіри
  • лущення
  • втрата пружності
  • в’ялість
  • дрібні зморшки
  • Крім того через порушений ліпідний бар’єр в шкіру можуть легко проникати різні бактерії, а самі засоби з агресивними очисними речовинами нерідко є причиною алергічних реакцій та подразнення шкіри.

Підступність в тому, що ці симптоми зазвичай з’являються не відразу, а через якийсь час після початку використання грубих очищаючих засобів. І ми, як правило, вважаємо всьому виною непідходящий зволожуючий крем, тому купуємо все нові і нові дорогі баночки, замість того, щоб підібрати умивачку, яка буде дбайливо очищати нашу шкіру.

Як же обрати хороший засіб для вмивання? 

Дам кілька порад, щоб ти могла самостійно вибрати хороший засіб для вмивання в будь-якому ціновому сегменті.

Шкідливі компоненти засобів для очищення обличчя

Аніонні ПАР (агресивні речовини)

При виборі засобу для вмивання перш за все необхідно перевірити склад на присутність агресивних поверхнево-активних речовин – скорочено ПАР:

  • Лаурил сульфат натрію – Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Лаурет сульфат натрію – Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Мірет сульфат натрію – Sodium Myreth Sulfate (SMS)

Це дешеві і досить агресивні ПАР, які тим не менш дуже часто присутні в очищаючих засобах відомих косметичних марок. Пов’язано це з тим, що виробники економлять на використанні м’яких, але більш дорогих очищувальних інгредієнтів, а лише додають компоненти, які трохи пом’якшують дію агресивних ПАР.

Мінеральне масло – Mineral Oil

Нерідко входить до складу косметичного молочка або емульсій для очищення. Прекрасно пом’якшує шкіру, після вмивання не залишає почуття сухості і стягнутості.

Але мінеральне масло є продуктом нафтопереробки і, на відміну від натурального масла, ну зовсім не поглинається, утворюючи оклюзивну плівку на поверхні. Якщо таке масло й інертне щодо сухих ділянок шкіри тіла, то на обличчі воно має властивість закупорювати протоки сальних і потових залоз, що сприяє появі комедонів і прищів. Тому присутність цього компонента в засобах для догляду за шкірою обличчя теж небажано.

Таким чином, виявивши в складі умивачки вищевказані сульфати або мінеральне масло, ви можете більше не витрачати час даремно, а поставити цей засіб на місце і йти на пошуки більш м’якого.

Бажані компоненти умивалок

М’які ПАР

Які ж компоненти вважаються більш м’якими і бажаними в складі очищувальних засобів? Наприклад, такі як:

  • Коко-глюкозид – Coco-Glucoside
  • Коко-бетаїн – Coco-Betaine
  • Кокамідопропіл бетаїн – Cocamidopropyl Betaine
  • Каприліл / Каприл глюкозид – Carpylyl / Capryl Glucoside

Це м’які ПАР, які дбайливо очищають шкіру, не порушують ліпідний бар’єр і відповідно не сприяють втраті вологи.

Відлущуючі агенти

Для очищення комбінованої, жирної і проблемної шкіри бажана присутність гліколевої, молочної або саліцилової кислоти. Тому що кислоти сприяють злущування мертвих клітин, очищенню пор, зменшують саловиділення і перешкоджають утворенню чорних цяток. У складі вони можуть бути позначені як:

  • Гліколева кислота – Glycolic Acid
  • Молочна кислота – Lactic Acid
  • Саліцилова кислота – Salicylic Acid

Пом’якшуючі компоненти

Для пом’якшення сухої і нормальної шкіри до складу очищувальних засобів можуть входити різні натуральні масла.

Протиподразнюючі агенти

Для зменшення подразнення та уникнення відчуття стягнення від дії ПАР засіб може містити в своєму складі наступні речовини:

  • Бетаїн – Betaine
  • Пантенол – D-Panthenol
  • Гліцерин – Glycerin

Щодо наявності у складі різних рослинних екстрактів, то їх ефективність саме в очищаючих засобах досить спірне питання. Адже щоб екстракт надав свою дію, засіб повинен залишатися на шкірі хоча б протягом 15-20 хвилин, як, наприклад, під час нанесення маски. 

У нашому ж випадку компоненти контактують зі шкірою всього 10-20 секунд, так що екстракти трав просто не встигнуть здійснити свою цілющу дію.

Але яким би м’яким не був засіб для вмивання, після етапу очищення важливо тонізувати шкіру, щоб прибрати залишки ПАР, хлору та солей жорсткої води. Про те, чим краще тонізувати шкіру читай у нашій статті.