Осіння депресія, ознаки та причини

Доброго ранку, любі! Цього тижня вересень показав себе у всій красі – менше сонця й більше мряки. Тут і починає вимальовуватись ще одна осіння проблема, з якою, мабуть, знайомий кожен.

?Важко прокидатися вранці;

? Перепади настрою;

? Немає бажання і сил щось робити;

? Швидка стомлюваність і сонливість;

? І взагалі, все і всі навкруги трохи бісять.

Знайомо? Авжеш, привіт осіння хандра!

Не лякайся, це не обов’язково депресія і не потрібно відразу закуповуватися заспокійливим, а особливо без поради лікаря. Це, всього навсього, адаптація твого організму до нових кліматичних умов та корекція біоритмів.

  • Організм потребує більше енергії на обігрів тіла та захист від негативного впливу навколишнього середовища, калорії швидше витрачаються і ти відчуваєш втому.
  • Вранці важче вставати, оскільки організм запрограмований природою реагувати на світло/темряву. Тому сонячним ранком значно легше прокидатись, ніж в похмуру погоду.
  • А ще з холодами і сирістю приходять віруси. Організму потрібно кинути всі сили на захист «фортеці», а тут ще й запаси вітамінів, антиоксидантів і мінералів закінчуються.
  • І, звичайно, все це має величезний вплив на нервову систему. А чим більше будеш думати про депресію, тим більше буде в це вірити твій мозок.

Що нам допоможе побороти осінню хандру?

Здоровий сон – хоча б тиждень спробуй лягати не пізніше одинадцятої. Коли організм добре відпочине, тобі не захочеться довго лежати вранці.

Фізична активність допоможе організму прокинутися. Достатньо 10 хв, щоб розім’яти залежані суглоби та розігнати кров. Кисень краще поступає до клітин і мозок усвідомлює, що вже не спить.

Збалансоване харчування важливе завжди, але в моменти акліматизації раціон має особливо великий вплив на твій імунітет. Більше фруктів, овочів, круп, йогуртів без наповнювачів та трохи менше важкої їжі (м’яса, копченостей, жирного, солодкого). До кінця жовтня ще достатньо свіжих продуктів, а вітаміни в них краще засвоюються, ніж з таблеток. Мені подобається починати ранок з йогурту і граноли – поєднання складних вуглеводів, білку та пребіотиків для кишечної мікрофлори.

Питний режим – як завжди невід’ємна складова. Треба видалити з організму токсини та забезпечити шкіру вологою. Я завжди забуваю пити воду, осмобливо, коли вся в роботі, але прикупила собі гарну пляшечку, яка стоїть завжди перед очима і вабить випити з неї.

Заміни каву на порошковий чай матча або листовий зелений. Кава дає короткотривалий ефект бадьорості, натомість підвищує тривожність і в цьому його недолік. Чай дає триваліший ефект без тривожності в комплекті з величезною кількістю антиоксидантів. Якщо смак чистого чаю для тебе незвичний, спробуй матчу з молоком і цукром або зелений чай з жасмином чи цитрусом. Перед сном від напоїв з кофеїном краще відмовитись, замінивши їх трав’яним чи ягідним чаєм (ромашка, імбир, обліпиха, чебрець, меліса, м’ята та ін.)

Кава дає короткотривалий ефект бадьорості, натомість підвищує тривожність і в цьому його недолік. Чай дає триваліший ефект без тривожності в комплекті з величезною кількістю антиоксидантів. Якщо смак чистого чаю для тебе незвичний, спробуй матчу з молоком і цукром або зелений чай з жасмином чи цитрусом. Перед сном від напоїв з кофеїном краще відмовитись, замінивши їх трав’яним чи ягідним чаєм (ромашка, імбир, обліпиха, чебрець, меліса, м’ята та ін.)

Депресія та як її подолати

Менше депресивних новин. Досить слідкувати за всіма подіями у фейсбуці: політика, нещасні випадки, знущання над тваринками, глобальне потепління, а тут хтось на морі відпочиває, поки ти працюєшь – як тут не депресувати!

Якщо тобі важко почати працювати, прибери робочий стіл, постав квіти, увімкни улюблену музику. А якщо і це не спрацює, то уяви собі, як будеш почуватися, коли робота закінчиться. Посмакуй перемогу від завершення проекту чи завдання, уяви, яку радість і полегшення відчуєш та берись до роботи.

А тепер посміхнись. Чим частіше посміхаєшся ти, тим частіше тобі посміхатимуться у відповідь. Потроху твій мозок програмується на гарний настрій .