Сьогодні виробники косметики пропонують нам велике різномаїття скрабів: органічні чи силіконові, кремові чи сипучі, а в асортименті ти можеш знайти скраб для будь-якої частини тіла (обличчя, тіло, руки, волосся, ноги і навіть губи). Красивий опис про необхідність продукту та «смачна» картинка так і манять скупити всі баночки з різними ароматами і щоб під кожен настрій. Та чи дійсно доцільно накуповувати цілу купу продуктів? Давай розберемося, в яких випадках скраби – це марна трата грошей та ресурсів.

Скраб для тіла 

Почнемо з того, що якщо під час душу ти користуєшся губкою, то використовувати після цього скраб не є корисним. Губка сама по собі забеспечує пілінг, а зловживання скрабами пошкоджує шкіру. Раціональніше використовувати натуральні губки із джута, люфи чи целюлози. Такий варіант є набагато дешевшим та екологіним, оскільки ще й компостується.

Джутова губка із натурального рослинного волокна

Також дуже легко приготувати органічний скраб самостійно, достатньо змішати морську сіль або цукор з будь-якою олійкою, а для приємного аромату додай ефірки або корицю. Помісти суміш у скляну банку і екологічний скраб готовий до використання.

Для порівняння:

  • Ціна скрабу від 100 грн на міс
  • Ціна губки від 30 грн на 3-6 міс
  • Ціна саморобного скрабу від 15 грн на міс

Скраб для обличчя

Якщо в твоєму догляді присутня губка для очищення шкіри, убтан чи глиняна маска, то необхідність купувати ще й скраб для обличчя відпадає. Іншими словами, вище зазначені продукти вже виконують функції скрабу і додаткове скрабування буде не на користь.

Тонізуюча детокс маска для обличчя з водоростями, матча та кембрійською глиною додатково виконує функції скрабу й убтану

Тепер щодо частоти використання скрабів, виробники радять використовувати засіб 1-2 рази на тиждень. Якби була можливість, вони б рекомендували щоденно ним користуватись, щоб ти частіше купувала наступну упаковку, однак така частота відлущування не є корисною. Якщо вже й хочеш пілінгуватися щонеділі, то краще зверни увагу на ензими, вони менше травмують шкіру.

Щоденне вмивання убтаном теж не завжди корисно. Навіть якщо частинки здаються тобі ніжні, мов пудра, вони всеодно щодня відлущують шкіру, що з часом потоншує роговий шар та може викликати чутливість. Часто дівчата спостерігають покращення шкіри в перший-другий місяць користування, але згодом шкіра починає реагувати покраснінням та дискомфортом після вмивання.

Те ж саме відноситься і до целюлозних губок. Так як і убтани іх краще використовувати не частіше 2-3 разів на тиждень, оскільки за день шкіра не встигає накопити так багато непотрібних клітин. Якщо хочешь більш глибокого очищення, зверни увагу на конжаковий спонж. Він дуже ніжний та може використоввуватись навіть для чутливої шкіри. Матеріал, з якого виготовляється губка, під дією води стає гладеньким та м’яким і ним можна зняти лише бруд і клітини, що вже самі відлущились, але приклеєлись до шкіри себумом. Володарям шкіри з запаленнями та гнійничками взагалі протипоказано використовувати будь-які губки чи скраби.

Конжаковий спонж для делікатного очищення шкіри

Про ціни писати не буду, органічні скраби для обличчя досить дорогі і купувати їх доцільно тільки якщо у вас відсутні всі вищезазначені засоби.

Скраб для губ

Ну тут взагалі «гроші на вітер» на мою думку. 100 грн за 15 мл засобу, в складі якого цукор та олія. Щоб отримати ідентичний ефект достатньо щедро намастити губи бальзамом для губ та поверх поскрабувати їх цукром чи зубною щіткою – за складом і ефектом отримаєш економний варіант скрабу без зайвих баночок в косметичці.

При відсутності бальзаму помассажуй губи засахареним медом або вмочи палець в будь-яку олію, посип цукром та скрабуй.

Але якщо все таки без скрабу не можеш обійтися, то зверни увагу на слідуючі рекомендації:

  1. Скраб не повинен містити поліетиленових чи силіконових гранул. При змиванні гранули потрапляють в стічні води, де їх з’їдають риби та черепахи, а також тварини, що харчуються річною чи морською фауною, і ми не виключення.
  2. Краще обрати сухі скраби чи убтан. По-перше: така форма виключає зі складу емульгатор, воду та консервант. По-друге: кремові та олійні скраби залишають на поверхні плівку, що склеює відлущені клітини і погіршує їх змивання. Такі скраби краще додатково змивати гелем для душу.
  3. Обирай скраби, які не містять кісточок, оскільки їх уламки мають загострені краї, що можуть травмувати шкіру.
  4. Не користуйся скрабом досить часто. Достатньо одного разу на тиждень – для тіла та раз у два тижні – для обличчя.
  5. Не використовуй ніяких скрабуючих засобів, якщо в тебе проблемна чи пошкоджена шкіра.