Фото: Каріна Фірсовська для Kiri’Co

На початку осені у багатьох з’являються проблеми – дрібні зморшки, сухість шкіри, порушення пігментації, загострення акне, тьмяний колір обличчя. Знайомо? Тоді давай розберемося, чому це відбувається.

Одна з головних функцій шкіри – захисна. І якщо ти не змогла/не зміг захистити шкіру в повному обсязі, вона починає активно захищатися сама – потовщується роговий шар, з’являється сухість. Меланоцити виробляють більше пігменту і, на жаль, не завжди рівномірно.

Давай розглянемо найпопулярніші проблеми та способи боротьби з ними.

Потовщення рогового шару шкіри

Щоб захиститися від сонячних променів і не допустити пошкодження клітин, потовщується роговий шар шкіри. Шкіра як би нарощує броню. У підсумку візуально рельєф шкіри виглядає не таким гладким як раніше, і легко утворюється сіточка дрібних поверхневих зморшок.

Що робити?

Рекомендую включити в догляд пілінги. Якщо відлущити надлишок ороговілих клітин, верхній шар епідермісу стане тоншим, більш гладким і це буде сприяти усунення дрібних поверхневих зморшок.

Спробуй відновлюючу ферментну маску Porcelain Mask від Kiri’Co

З таким завданням добре впораються ензимні пілінги, наприклад на основі папаїну або бромелайну – ферментів папаї та ананаса. А для шкіри тіла можна використовувати сольовий або цукровий пілінг. Щодо пілінгів з кислотами – їх можна почати з середини осені, коли сонце вже не таке активне.

Поява сухості

Влітку верхній шар шкіри часто стає сухішим, особливо після відпочинку на морі. Це теж хитрість, до якої вдається наша шкіра, щоб захиститися від проникнення сонячних променів. Потовщений, грубий і сухий роговий шар краще затримує ультрафіолет. То ж задумайся, адже те, що для тебе здається красивим і модним – для твого організму справжня боротьба на виживання!

Що робити?

Включай в догляд зволожуючі маски. Добре покажуть себе альгінатки в комбінації зі зволожуючою сироваткою або тканинні маски з гіалуронової кислотою. Такі маски створюють оклюзію і добре насичують вологою роговий шар. А в даному випадку якраз важливо відновити зволоженість в роговому шарі – це допоможе згладити дрібні поверхневі зморшки і швидко надати шкірі гладкий доглянутий вигляд.

Повернувшись з моря такі маски можна робити через день, поки стан шкіри не нормалізується.

Порушення шкірного імунітету

Наші мікро-друзі теж виконують захисну функцію і допомагають підтримувати шкіру в здоровому стані. Але влітку шкіра може позбутися цієї допомоги і захисту.

Справа в тому, що ультрафіолетові промені мають бактерицидну дію, і при тривалому перебуванні на сонці страждає мікробіом.

Доречі, під час пляжного відпочинку люди з акне спочатку можуть відзначати поліпшення стану шкіри, так як за рахунок бактерицидної дії сонячних променів дрібні прищики підсушуються і швидко проходять. Але через деякий час, якщо мікробний баланс порушується, настає загострення акне і з’являються нові висипання.

Якщо ж шкіра не схильна до висипань, порушення мікробного балансу може спровокувати підвищену чутливість шкіри, сухість, стягнутість, почервоніння і алергічні реакції.

Для підтримання мікробіоти шкіри спробуй тонер Grapefruit Tea крем для обличчя Squalane Cream з пребіотиками та молочною кислотою

Також на  стан симбіотичної мікрофлори негативно впливає агресивне очищення, використання антисептиків на кшталт триклозану і хлоргексидину, інтенсивний догляд з ретиноїдами, кислотами і L-аскорбінової кислотою.

Також мікробіому шкіри шкодить і велика кількість косметики, яку ми наносимо день у день, – складний багатоступінчастий догляд часто стає причиною реактивності шкіри. Доречі, це підтверджують і факти: найвищий показник чутливості шкіри – в Кореї, країні, звідки до нас прийшла 10-cтупінчата система догляду.

Що робити?

Потрібно допомогти шкірі відновити мікробний баланс, включивши в догляд косметику мікробіом-френдлі, тобто косметику з пребіотиками (вітаміни А, Е і С, олігофруктоза, інулін, бета-глюкан, лізати бактерій, камеді, лактулоза, лактітол, пантотенат кальцію, параамінобензойна кислота, целюлоза, пептиди сої, молока, рису, екстракти водоростей, дріжджів, моркви, ксілобіоза, рафіноза, пектини, декстрин, глутамінова кислота, аргінін, валін, глутатіон, каротиноїди, солі селену і ейкозапентаєнова кислота та ін.).

Це може бути будь-який засіб, що не змивається відразу. У більшості випадків одного такого продукту в догляді буде досить.

Закупорка пор від сонцезахисних кремів

Ще одна проблема, з якою багато хто стикається влітку – закупорені пори. Причиною нерідко стає активне використання сонцезахисних засобів.

Багато таких захисних кремів лягають на обличчя важкою плівкою, перешкоджають нормальному саловідділенню і злущуванню ороговілих клітин, що сприяє закупорці пор.

Що робити?

Регулярне використання пілінгів, про які говорили вище, допоможе очистити забиті пори. А також не забудьте переглянути свою лінію захисту від сонця.

Якщо ти не плануєш засмагати, якщо йдеш з дому рано вранці, а повертаєшся пізно ввечері, коли низький індекс УФ, то немає необхідності перевантажувати шкіру обличчя кремом з високим SPF (20 буде достатньо).

Захист від сонця повинен бути адекватним.

Поява нерівномірної пігментації

І мабуть лідер серед літніх проблем – порушення пігментації. Важливо розуміти, що причиною гіперпігментації може бути не тільки вплив сонячних променів, але і гормональний дисбаланс, процедури, що травмують шкіру, індустріальні забруднення та ін.

Тому для успішної боротьби з пігментацією завжди потрібен індивідуальний підхід, а часто необхідні і професійні процедури.

Фото: Каріна Фірсовська для Kiri’Co
Але якщо порушення пігментації викликані перебуванням на сонці, то слід дотримуватись наступних універсальних порад, які допоможуть самостійно поліпшити ситуацію.
  • При наявності пігментних плям використовуй крем з SPF 30+ навіть при низькому індексі UV.
  • Не починайте боротьбу з важкої артилерії – засобів з кислотами і ретинолом. По-перше: у вересні ще активне сонце. По-друге: спочатку шкіру потрібно відновити – усунути сухість, підтримати мікробіом, вирівняти рельєф, інакше ви можете погіршити ситуацію. Почни з тих засобів, про які говорили вище – ензимних пілінгів, зволожуючих масок, косметики з пребіотиками – всі вони будуть працювати на відновлення шкіри, допоможуть нормалізувати її функції, в тому числі і синтез меланіну.
  • Включи в догляд сироватки з вітаміном С, ніацином і екстрактом шовковиці. Вони знижують синтез меланіну і допоможуть вирівняти колір обличчя. Якщо через 2-3 місяці твої зусилля не увінчаються успіхом, звернись до косметолога, який допоможе скласти програму домашнього догляду і порекомендує необхідні професійні процедури.

Бажаю всім краси та здоров’я!